Bezienswaardigheden Oostzaan

Geplaatst op 08-07-2022

Oostzaan is een dorpje net tussen Amsterdam-Noord en Zaandam in. Het dorpje, met ruim 11.000 inwoners, is over het algemeen rustig. Dit kan als prettig ervaren worden voor mensen die verblijven in Amsterdam en die even de gekte uit willen. Maar mocht je naar Oostzaan toe komen, wat is daar dan te doen?

Dorpsstraat

Oostzaan heeft eigenlijk maar 1 straat met winkeltjes, om te winkelen is Oostzaan dan ook niet aan te raden. Echter scoort het dorp op andere vlakken wel punten. Zoals eerder genoemd is het over het algemeen rustig in Oostzaan, waar deze rust helemaal tot zijn recht komt is op de prachtige weilanden die rond en in het dorp liggen. Deze weilanden zijn vaak bewoond door weidedieren zoals koeien, wat een leuk gezicht kan zijn. Vooral in het Oostzanerveld, wat naast de Burgermeesterbuurt in Oostzaan ligt, zijn vele dieren op de weilanden te vinden. Het Oostzanerveld is een beschermd natuurgebied. Om het natuurgebied echt goed te ontdekken is het aan te raden om met een bootje door het gebied te varen. Mocht je zelf niet over een bootje beschikken is het mogelijk om net voor het Oostzanerveld bij ‘Varen in Oostzaan’ een boot te huren. Dit is zeer zeker aan te raden! Naast een boot is het ook mogelijk met een kano op stap te gaan. 

Het Twiske

Naast het Oostzanerveld ligt ook Het Twiske in Oostzaan. Dit gebied is meer toegankelijk voor mensen die wandelend of op de fiets een dag je weg willen. In dit gebied zitten ook meerdere horecatentjes waar gezellig wat gedronken en gegeten kan worden. Eens in de zoveel tijd zijn er ook festivals, zoals Lentekabinet en Welcome To The Future. Mocht dit je ding zijn is dit ook iets om naar uit te kijken. Over deze festivals zijn inwoners van Oostzaan verdeeld, de één vindt het mooi om te zien. Ook over het aantal mensen dat naar Oostzaan toe wordt getrokken hierdoor, en ook het natuurgebied bekend maakt onder de festival vierders. Echter is er ook een aanzienlijk aantal mensen die fel tegen de festivals in het natuurgebied is, met hoofdzakelijk als reden dat de natuur verstoord wordt. De festivalorganisaties zeggen echter er alles aan te doen om de natuur niet te verstoren, en doet hier ook zijn best voor. Dit dispuut tussen tegenstanders van het festival en de festivalorganisaties is uitgevochten in de rechtszaal. Tot noch toe mogen de festivals doorgaan, maar de vraag is nog maar hoelang dit zal zijn. Mocht je er dus één willen bezoeken in dit mooie gebied, wacht dan niet!

Al met al is Oostzaan een leuk dorpje om naartoe te gaan om de rust en de natuur op te zoeken, en heel af en toe een festivalletje te bezoeken!